Het NVVK Kwaliteitskader bevat normen voor de periodieke beoordeling van NVVK-leden, zowel gemeentelijke als particuliere organisaties, die financiële hulp bieden aan burgers en ondernemers met schulden. Het waarborgt en verbetert de kwaliteit van deze hulpverlening.
De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) vertegenwoordigt gemeentelijke en particuliere organisaties die zich inzetten voor financiële hulpverlening aan inwoners en ondernemers met schulden.
Om de kwaliteit van deze dienstverlening te waarborgen, hanteert de NVVK een Kwaliteitskader. Dit kader vormt de basis voor de periodieke kwaliteitstoetsing van haar leden en is een essentieel onderdeel van het lidmaatschap.
Waar bestaat het NVVK Kwaliteitskader uit?
Het NVVK Kwaliteitskader is een set van kwaliteitsnormen die sinds 2021 wordt gebruikt voor de kwaliteitstoetsing van NVVK-leden. Deze normen zijn onderverdeeld in 7 prestatiegebieden en zijn gebaseerd op het principe van een lerende organisatie.
Om leden te helpen bij de voorbereiding op de audit, is er een zelfscan-format beschikbaar. Dit format helpt organisaties inzicht te krijgen in hoeverre ze voldoen aan de gestelde normen.
Een kwaliteitsnorm is van cruciaal belang in de financiële hulpverlening om de volgende redenen:
Waarborgen van kwaliteit: Het NVVK Kwaliteitskader zorgt ervoor dat leden voldoen aan hoge kwaliteitsnormen, waardoor de kwaliteit van de financiële hulpverlening gewaarborgd blijft.
Professionele ontwikkeling: Het kader stimuleert organisaties om continu te verbeteren en te leren, wat bijdraagt aan de professionele ontwikkeling van medewerkers.
Vertrouwen en transparantie: Certificering op basis van het Kwaliteitskader vergroot het vertrouwen van cliënten en andere belanghebbenden in de organisatie.
Het blijvend en aantoonbaar voldoen aan de normen in het NVVK Kwaliteitskader is een van de lidmaatschap eisen.
Certificering op basis van het NVVK Kwaliteitskader biedt diverse voordelen. Zo toont certificering bijvoorbeeld aan dat de organisatie voldoet aan hoge kwaliteitsnormen. Daarnaast stimuleert certificering continue verbetering en professionele ontwikkeling, met als uiteindelijke doel het vertrouwen van cliënten en belanghebbenden in de dienstverlenende organisaties te vergroten.
Certificering op basis van het NVVK Kwaliteitskader kan bij EIK Certificering: de NVVK heeft EIK Certificering erkend als één van de certificeerders met de juiste kennis en kunde om organisaties in deze sector te toetsen.
Het certificaat is drie jaren geldig en elke drie jaar vindt opnieuw een audit plaats. Het certificeringsproces omvat de volgende stappen:
Voorbereiding:
Uitvoering van de audit:
Nawerk bij afwijkingen:
Advies aan NVVK en besluit:
EIK staat voor Experts in Kwaliteit. Wij werken met professionals die thuis zijn in de sectoren van onze klanten en die ervaring hebben in het inrichten en doorlichten van organisaties en hun bedrijfsvoering. Centraal staat de strategie en ambities van de organisatie. Uiteraard met de betreffende norm in het achterhoofd.
Wil je meer weten over de werkwijze van EIK, ook als je al gecertificeerd bent, neem dan contact met ons op.
Wat houdt het eigenlijk in om de principes van de ISO 9001 door te voeren in je organisatie? EIK certificering heeft het voor je samengevat in een Fastread. Ook voor organisaties die al wat langer met ISO 9001 werken interessant trouwens, want we neigen soms wat af te dwalen van de bedoeling.
Wil je je graag verder verdiepen in de ISO 9001 certificatie? In onze artikelen lees je alles wat je wilt weten voordat je aan de slag gaat met de certificatie!