Laat die bitterballen maar (wat sneller) doorkomen!

Hoe je van interne audits een feestje maakt

Interne audits. De één ziet het als een leuke afwisseling van het eigen werk. De ander als een moetje, vanwege de certificering waar de organisatie voor gekozen heeft. EIK houdt niet van dingen doen omdat ze moeten, dus laten we eens kijken, hoe we van het moetje naar een feestje komen.

Er is maar één essentiele voorwaarde

Om interne audits te laten slagen en er iets zinvols van te maken, is er maar één ding echt belangrijk: commitment van het management. Tja, zo simpel is het. Als het management de planning van interne audits delegeert en zich er verder niet meer mee bemoeit, dan is dat al een ingredient voor moeizame oefeningen. Die lichten we natuurlijk graag toe.

Het moet van ISO

Interne audits zijn een ‘instrument van het management’. Maar zo wordt het vaak niet beleefd. Sterker nog, dan wordt gecommuniceerd dat ‘het moet van ISO’. Wat feitelijk juist is, maar niet echt motiverend werkt. Als management kun je het anders doen, door te stellen: ik wil graag een interne audit, omdat….en dan de inkleuring: maakt het management zich zorgen over iets en willen ze dat onderzocht hebben? Of is iets een ‘black box’ en wil men meer inzicht? Of is er iets wat bij inspecties of externe audits altijd naar voren komt, en wil men weten of genomen maatregelen effectief zijn? Al dit soort ‘ opdrachten’ voor de interne audits zijn mogelijk. En met zo’n opdracht, wil je als (interne) auditor graag op pad: je zoekt antwoorden.

Druk, druk, druk…

Een tweede killer voor interne audits, is het niet of erg traag opvolgen van bevindingen. Of het niet laten zien, dat voorgestelde verbeteringen zijn overwogen, maar om een bepaalde reden besloten is het (nu) niet op te volgen.

Elke organisatie is druk, wij komen geen enkele organisatie tegen waar mensen de hele dag uit het raam turen, voeten op het bureau en een beetje mijmeren over de toekomst en strategie van de organisatie. Beste management: stop met het gebruiken van DRUK (als excuus om niets te doen). Er is altijd tijd en ruimte te maken om verbeteringen door te voeren. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Makkelijk kletsen? Zeker! Maar ga het maar eens doen, EIK gelooft namelijk dat druk zijn de beste conditie is om zaken te verbeteren: onder druk wordt alles vloeibaar.

Schouderklopjes werken echt, bitterballen ook

Om van interne audits een feestje te maken, zul je ze dus serieus moeten nemen: plan dat waar het management behoefte aan heeft en zorg dat je de resultaten tijdig opvolgt. Vergeet alleen niet een belangrijk ding: prijs de resultaten die behaald worden. Waardeer de inzet van auditoren en auditees, die de moeite nemen na te denken wat er beter kan. En vier de successen, tijdens een borrel met bitterballen. Of tijdens de koffie met taart, whatever works for you!

Toe aan interne auditfeestjes? Plan een gesprek met ons, hoe wij je hierin kunnen helpen!

Vrijblijvend in gesprek!

De dienstverlening van EIK
  • Voor audits op basis van ISO 9001 en branchespecifieke normen. 
  • Voor het ontwikkelen van branchespecifieke normen.
  • Voor trainingen interne auditing en management review.

EIK Certificering is geaccrediteerd door de RvA onder nummer C669

Laat je inspireren

Wij delen graag onze inzichten en ontwikkelingen met je.