De Kwaliteitsnorm (Speciaal) Onderwijs K(S)O is de norm voor onderwijsorganisaties voor een kwaliteitsmanagementsysteem en bevat de onderwerpen die zo’n systeem moet bevatten.
Wat ISO 9001 inhoudt voor het (speciaal) onderwijs, dat staat in de Kwaliteitsnorm (Speciaal) Onderwijs. Meer hierover lees je in de K(S)O fastread. Download hem hier
De Kwaliteitsnorm (Speciaal) Onderwijs (K(S)O) is een kwaliteitsmanagementsysteem, ontwikkeld voor het onderwijs, dat is gebaseerd op de ISO 9001:2015 norm en het toezichtkader van de Inspectie van het Onderwijs.
Het doel van de K(S)O is het bieden van een handreiking voor een kwaliteitsmanagementsysteem dat ambitieus is en aansluit bij de onderwijspraktijk. Het helpt organisaties om te voldoen aan de eisen van ISO 9001:2015 en het inspectiekader en zorgt voor verbetering van de kwaliteit en efficiëntie.
De Kwaliteitsnorm (Speciaal) Onderwijs is ontwikkeld door LECSO, de voorloper van de Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs (GO). ISO 9001 staat aan de basis van de Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs. Ook de eisen uit het Inspectiekader zijn erin verwerkt. In 2024 is een nadere toelichting ontwikkeld op de norm, de K(S)O fastread, waar onze auditor Ellen Ros nauw bij betrokken was. In de fastread is de koppeling met het inspectiekader verstevigd.
Waar bestaat de K(S)O uit?
De K(S)O is een praktische vertaling van de ISO 9001-norm naar de onderwijspraktijk. Het legt de nadruk op continue verbetering, leiderschap, professioneel handelen en het borgen van kwaliteit in alle aspecten van de organisatie.
De norm is opgedeeld in zes aandachtsgebieden:
Bij de (door)ontwikkeling van de K(S)O (zoals opgenomen in de fastread) hebben onderwijsprofessionals uit het hele land meegedacht over de bewoordingen en voorbeelden die worden genoemd. Daarmee is de K(S)O ook echt voor en door de onderwijsbranche gemaakt.
In tegenstelling tot algemene kwaliteitsnormen zoals ISO 9001, is de Kwaliteitsnorm (Speciaal) Onderwijs (K(S)O) specifiek ontworpen voor het onderwijs.
De K(S)O bestaat uit zes domeinen, elk met drie rubrieken, die alle processen binnen een onderwijsorganisatie omvatten. Hierdoor wordt niet alleen gekeken naar de lesgevende processen, maar ook naar ondersteunende processen zoals personeelsbeleid en inkoop.
De norm integreert de actuele eisen van de Onderwijsinspectie, maar gaat verder door te benadrukken dat optimale kwaliteit in het contact tussen leraar en leerling afhankelijk is van de prestaties van alle betrokkenen. Bovendien sluit de K(S)O aan op de wettelijke verplichtingen binnen het onderwijs, zoals het opstellen van schoolplannen, waarvoor specifieke procedures en afstemming met medezeggenschapsraden noodzakelijk zijn.
De voordelen van certificeren zijn grotendeels hetzelfde als de voordelen van ISO 9001-certificering. Vertaald naar de onderwijssector zien we de volgende voordelen:
Certificering volgens de K(S)O zorgt voor een structurele verbetering van de onderwijskwaliteit. Scholen worden gestimuleerd om hun processen te optimaliseren, wat resulteert in beter onderwijs en ondersteuning voor leerlingen. De norm bevordert transparantie, waardoor ouders en andere betrokkenen inzicht krijgen in de werkwijze van de school. Naast de cognitieve ontwikkeling wordt er ook nadruk gelegd op de sociale en maatschappelijke competenties van leerlingen, wat essentieel is voor hun toekomst.
Een belangrijk aspect van de certificering is de focus op de professionaliteit van het personeel. Scholen worden aangemoedigd om te investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers, wat leidt tot een hoger niveau van vakmanschap. Bovendien wordt een gestructureerde samenwerking tussen alle betrokken partijen gestimuleerd, waaronder leraren, ouders en externe partners. Dit draagt bij aan een effectieve en ondersteunende leeromgeving.
Certificering is een formele erkenning van de kwaliteit van de onderwijsorganisatie, wat bijdraagt aan een positieve reputatie. Certificering kan een school helpen zich te onderscheiden van andere aanbieders.
Kortom, certificering volgens de kwaliteitsnorm speciaal onderwijs leidt tot een verbeterde, transparante en kwalitatief hoogwaardige onderwijsomgeving.
Een toetsing op basis van de Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs is tegelijkertijd een toetsing op basis van ISO. Bij een positief resultaat levert dit zowel een ISO 9001-certificaat op als een K(S)O-certificaat van GO.
Het certificeringsproces bestaat uit dezelfde fases als de ‘gewone’ ISO 9001-certificering.
Certificering van de K(S)O kan bij EIK Certificering: GO heeft EIK Certificering erkend als één van de certificeerders met de juiste kennis en kunde om organisaties in het (speciaal) onderwijs te toetsen.
EIK staat voor Experts in Kwaliteit. Wij werken met professionals die thuis zijn in de sectoren van onze klanten en die ervaring hebben in het inrichten en doorlichten van organisaties en hun bedrijfsvoering. Centraal staat de strategie en ambities van de organisatie. Uiteraard met de K(S)O-norm in het achterhoofd.
Wil je meer weten over de werkwijze van EIK, ook als je al gecertificeerd bent, neem dan contact met ons op.
Wat houdt het eigenlijk in om de principes van de ISO 9001 door te voeren in je organisatie? EIK certificering heeft het voor je samengevat in een Fastread. Ook voor organisaties die al wat langer met ISO 9001 werken interessant trouwens, want we neigen soms wat af te dwalen van de bedoeling.
Wil je je graag verder verdiepen in de ISO 9001 certificatie? In onze artikelen lees je alles wat je wilt weten voordat je aan de slag gaat met de certificatie!