Op deze pagina vindt je de antwoorden op de veel gestelde vragen. Kom je er niet uit of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag met jouw specifieke vraag.
Veelgestelde vragen over het doen en voorbereiden van een externe audit.
De internationale normen zijn duidelijk: een jaarlijkse audit is verplicht. Ook als je nooit afwijkingen hebt. Wel kun je in samenspraak met de lead auditor specifieke onderwerpen of thema’s afspreken, die tijdens de audit worden meegenomen.
De audit vindt normaliter ongeveer twee maanden plaats voordat het certificaat afloopt. In elk geval vóór de vervaldatum van het certificaat. Op die manier heb je tijd genoeg om eventuele bevindingen die hercertificering belemmeren, op te lossen. De hercertificering moet in het geheel afgerond zijn, dus inclusief rapportage, opvolging en certificatiebeslissing, als je wilt dat het nieuwe certificaat aansluit qua cyclus op het bestaande certificaat. Als je de hercertificering niet afrondt voor de vervaldatum van het certificaat, is het mogelijk dat je de certificering opnieuw moet doorlopen met een fase één en fase twee audit. Als de hercertificering niet uitkomt, kun je de auditcyclus verleggen door een audit naar voren te halen. Als je dit wilt, overleg dit dan met de lead auditor.
Met een jaarlijkse controle audit stellen we vast of het managementsysteem aan de eisen blijft voldoen. De onderwerpen die daarbij altijd worden geaudit zijn – onder andere – interne audits en de management review (directiebeoordeling), de opvolging van afwijkingen die tijdens de vorige audit zijn vastgesteld, de werking van de Plan-Do-Check-Act Cyclus, de meting van klanttevredenheid en de afhandeling van klachten. Ook wordt gekeken naar welke veranderingen er eventueel zijn in de organisatie, op welke manier die effect hebben op het managementsysteem en of deze planmatig en beheerst zijn doorgevoerd.