ISO certificering en Brexit

Effect van de Brexit op ISO certificering

Welk effect heeft de Brexit voor jouw ISO certificering en certificaat? Begin januari was Sandra Henke van EIK Certificering aanwezig bij een informatieve bijeenkomst van MKB Rotterdam over de Brexit.

Zij pikte een aantal interessante uitspraken en tips op, die voor dienstverleners die zaken (willen) doen met het Verenigd Koninkrijk belangrijk kunnen zijn.

Brexit: wat heeft dat met ISO certificering te maken?

In een van de bekendste normen, ISO 9001:2015, is opgenomen dat de organisatie periodiek moet nadenken over haar prestaties en over haar toekomst: wat komt er aan externe ontwikkelingen op de organisatie af, waar je rekening mee moet houden? Voor ISO-gecertificeerde organisaties, is de Brexit dus een belangrijke ontwikkeling, als zij zaken (willen) doen met het Verenigd Koninkrijk.

Waar moet je rekening mee houden?

Of er nu wel of geen deal komt met het Verenigd Koninkrijk, de in- en uitvoer van goederen is sowieso onderhevig aan wijzigingen. Voor diensten verandert er minder, maar daar is momenteel nog veel meer onduidelijkheid over. Wat wel duidelijk is, is dat de Europese wetgeving op het gebied van privacy en gegevens bescherming (AVG) niet zonder aanvullende afspraken geldig zal zijn.

‘Hope for the best, prepare for the worst’, zo benadrukte Linda van Beek, Manager Internationaal Economisch en Sociaal Beleid bij MKB Nederland. Als ondernemers in Nederland zo aankijken tegen de Brexit, dan ben je enigszins voorbereid. Enigszins, want duidelijkheid over de voorwaarden van de Brexit is er nog steeds niet. Wordt het ‘zaken doen’ met het VK voortgezet onder de huidige afspraken, voorlopig? Worden er handelsverdragen overeengekomen? Alle scenario’s zijn denkbaar.

Hoe houd je rekening met het onbekende?

Wat duidelijk is, is dat er nog heel veel onduidelijk is. Maar ondertussen kunnen ondernemers wel degelijk zich voorbereiden op de Brexit, die ingaat in de nacht van 29 op 30 maart, precies om middernacht. Zo kunnen ondernemers die goederen im- of exporteren vast een EORI-nummer aanvragen.

VNO-NCW, MKB-Nederland en de Rijksoverheid bieden ondernemers op www.hulpbijbrexit.nl nog meer praktische tips om aan de gang te gaan met de Brexit-voorbereiding. Daar kunnen ondernemers ook de Brexit Impactscan doen, een nuttige tool om de gevolgen van de Brexit voor jouw organisatie te verkennen.

Wat betekent de Brexit voor ISO certificering en certificaten?

ISO is een internationale organisatie, waar ruim 170 landen bij zijn aangesloten. Met het uittreden uit de Europese Unie, verlaat het Verenigd Koninkrijk niet ISO. Voor de ISO certificering en certificaten verandert er dus niets.

De management review is een mooi moment om ontwikkelingen, zoals de Brexit, door te spreken in je directie of MT. Dit geldt natuurlijk voor meer wijzigingen in en om de organisatie heen: wijzigingen in wet- en regelgeving, economische, sociale en demografische ontwikkelingen: allemaal input voor de review. Wat kan het betekenen en hoe kan de organisatie zich voorbereiden op de verschillende scenario’s?

EIK Certificering verzorgt trainingen op het gebied van de management review. We hebben graag contact met je: wat heb je nodig en wat kan EIK hierin voor je betekenen?

De dienstverlening van EIK
  • Voor audits op basis van ISO 9001 en branchespecifieke normen. 
  • Voor het ontwikkelen van branchespecifieke normen.
  • Voor trainingen interne auditing en management review.

EIK Certificering is geaccrediteerd door de RvA onder nummer C669

Laat je inspireren

Wij delen graag onze inzichten en ontwikkelingen met je.