Het keurmerk voor de serieuze certificeerder: accreditatie

Als je je organisatie laat auditen door een externe partij, dan wil je uiteraard dat de audit van goede kwaliteit is: de auditoren zijn goed opgeleid, hebben kennis van de sector of de materie die ze auditen, de organisatieprocessen zijn goed op orde en de audit heeft toegevoegde waarde voor de organisatie. 

Certificeerders kunnen zichzelf ook laten auditen in Nederland door de Raad van Accreditatie. De certificering van een certificerende instelling heet accreditatie.

Accreditatie van EIK Certificering

EIK Certificering is geaccrediteerd door de Raad van Accreditatie voor de onderstaande normen:

  • ISO 9001:2015 in de kennisintensieve dienstverlening. Met andere woorden, organisaties waar de kennis en ervaring van de medewerkers centraal staat, zoals werving en selectie, adviesbureaus, ingenieursbureaus en trainingsbureaus. Een andere belangrijke sector is de goede doelen sector, waar we naast geaccrediteerde ISO 9001 certificering ook toetsen op basis van de Partos norm (deze norm is overigens zelf niet geaccrediteerd). Voor ISO 9001 accrediteert een certificeerder zich per sector. EIK Certificering is geaccrediteerd voor de IAF codes #33 Informatietechnologie, #34 (Engineering Services), #35 (Andere Dienstverlening) en #36 (Openbaar bestuur).
  • ISO 27001:2013: het managementsysteem voor informatiebeveiliging. De certificering van deze norm is sectoronafhankelijk. Dat houdt in dat EIK Certificering in elke sector de certificering mag uitvoeren voor deze norm.
  • ISO 27001:2022: ook voor de laatste versie van de ISO 27001 heeft EIK Certificering de accreditatie in het bezit.

EIK Certificering is geaccrediteerd onder nummer C669 door de Raad van Accreditatie.

Niet geaccrediteerde certificering

Naast de internationale ISO-normen waar EIK Certificering voor geaccrediteerd is, zijn er ook normen die zonder accreditatie worden geaudit. Vaak zijn dit branchespecifieke normen, waarvan de branchevereniging of normeigenaar eisen stelt aan de certificeerder. En dat is dan weer vaak de hierboven vermelde accreditatie voor ISO 9001.

Normen die ook door EIK Certificering getoetst worden zijn bijvoorbeeld de Partos 9001, het Keurmerk voor de uitvaartsector SKU, het keurmerk Blik op Werk, OVAL en het keurmerk van Onderwijsontwikkeling Nederland.